ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ В БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ В ЕПОХУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Лайчук, Світлана; Яцко, Максим; Коваль, Любов; Довжик, Олена; Гаркуша, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У дослідженні підкреслюється важливість захисту даних бухгалтерського обліку в кіберпросторі, а саме впровадження й удосконалення компʼютерних систем, які дають змогу вирішити проблему захисту інформації бухгалтерського обліку та інших ресурсів державного значення. Інформаційна безпека є актуальною проблемою сьогодення, оскільки кількість загроз в інформаційно-комунікаційному просторі щоразу збільшується. Провідну роль у забезпеченні інформаційної безпеки в бухгалтерських системах відіграють різноманітні сучасні програми, основним завданням яких є забезпечення конфіденційності, цілісності та автентичності переданих даних. Тому метою дослідження є виокремлення значення та ролі застосування безпечної системи для захисту від кіберзагроз у бухгалтерському обліку в сучасних умовах. Результати дослідження відображають процес кіберзахисту за допомогою програм захисту бухгалтерського обліку, їхню суть, ознаки, показники, перспективи застосування зараз і в майбутньому. Інформаційні системи бухгалтерського обліку формуються з конфіденційної та особистої інформації, яка може бути витоком, якщо її не захистити. Несанкціоноване використання інформації, що генерується бухгалтерськими системами, може призвести до таких негативних наслідків, як втрата інформації, некоректне введення даних та неправомірне використання конфіденційної інформації. Неналежний рівень інформаційної безпеки підвищує ймовірність маніпуляцій, фальсифікації або зміни бухгалтерських записів. Захист даних, що генерується бухгалтерськими системами, має вирішальне значення, а забезпечення її безпеки є пріоритетом для багатьох компаній.