ВПЛИВ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ МАРКЕТИНГОВОЇ КОМУНІКАЦІЇ: ТРЕНДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Кузик, Олег; Кабанова, Олена; Чирва, Ганна; Власенко, Дмитро; Комарницька, Ганна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Мета дослідження полягає в ідентифікації оптимальних цифрових маркетингових технологій, які будуть найбільш привабливими для інвестицій, на основі аналізу тенденційного перехресно-пріоритетного ранжування. У цьому дослідженні створено та протестовано механізм для виявлення тенденцій розвитку цифрових технологій у галузі маркетингових комунікацій і глобального маркетингу. Цей механізм базується на аналітичних принципах та використовує дані від 25 релевантних експертних організацій. На основі індивідуальних рейтингів цих організацій було сформовано множину цифрових рішень у кількості 32 пропозицій. За допомогою розробленої методології цей набір цифрових рішень було ранжовано з виділенням 6 оптимальних технологічних рішень, що мають найбільший потенціал для цифрової трансформації маркетингових комунікацій. Різниця між відносним ранжуванням за частотою згадування (з домінуючим Social Commerce (Influencer Marketing)) і відносним рейтингом за пріоритетом (з домінуючим AI & ML) указує на вплив досвіду маркетингових організацій. Ця різниця пояснюється тим, що на сьогодні платформи соціальних медіа, включаючи інфлюєнс-маркетинг, тісно інтегруються у сферу електронної комерції. Однак перехресний рейтинг виявив актуальні тенденції розвитку цифрового маркетингу, які визначаються впровадженням технологій ШІ в процеси маркетингових комунікацій. Установлено, що залучення кредитних коштів для розгортання модернізованих сучасних маркетингових кампаній і стратегій упливає на фінансову безпеку таких організацій. При цьому застосування оптимальних конверсійних цифрових інструментів маркетингу дозволяє значно знизити фінансові ризики та підвищити прибутковість компаній. Установлено основний напрям майбутнього розвитку глобального маркетингу ‒ імерсивні стратегії, що ґрунтуються на глибокій інтеграції та широкому використанні ШІ-технологій і спрямовані на підвищення зацікавленості та залученості споживачів. Практичність дослідження полягає у формуванні інструмента редукції ризиків хибно спрямованих інвестицій, воно є корисним для широкого загалу стейкхолдерів. У подальшому доцільно дослідити практичні механізми імплементації визначених цифрових рішень у процеси глобального маркетингу з формуванням відповідної деталізованої стратегії.