ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ ОЦІНКИ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Зубко, Тетяна; Корж, Марина; Касьянова, Анастасія; Вавдійчик, Ірина; Сидоренко, Катерина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є вдосконалення системи оцінювання рівня фінансової безпеки підприємства. Предметом дослідження є системотворчі процеси побудови та оцінювання рівня фінансової безпеки підприємства. У дослідженні застосовані методи теоретико-логічного узагальнення. У статті описано ключові моменти, які характеризують методику оцінки фінансової безпеки підприємства. Результати дослідження полягають у формуванні системи показників оцінювання та управління фінансовою безпекою для виробничо-торговельного підприємства. Автори обрали набір показників, які використовують для оцінки, залучаючи метод індикатора та візуальне зображення в графічному зображенні. Проаналізовано результати діяльності підприємства за три роки з метою оцінки фінансово-майнового стану та фінансової безпеки; діагностичні параметри класифіковано на п'ять груп: оцінка майнового стану, платоспроможності, рентабельності, ділової активності (обороту) та фінансової стійкості. Уточнено зміст і проблеми визначення показників фінансової безпеки та ефективності діяльності підприємства на прикладі виробничо-торговельного підприємства.