ОЦІННЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ МАЛОГО Й СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ: ФІНАНСОВИЙ АСПЕКТ - Гук, Ольга; Федевич, Людмила; Ливдар, Марта; Бушовська, Леся; Близнюк, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Основною метою дослідження є теоретико-методичне обґрунтування оптимального вибору сучасної стратегії реалізації державної політики розвитку малого й середнього бізнесу в Україні. Об’єктом дослідження є розвиток малого й середнього бізнесу. Предметом дослідження є державна політика розвитку малого й середнього бізнесу в Україні. Наукове завдання передбачає демонстрацію нового підходу до вибору оптимальної стратегії реалізації державної політики розвитку малого й середнього бізнесу в Україні. Методологія дослідження передбачає застосування різноманітних методів, серед яких метод експертного аналізу, метод парного порівняння, метод Дельфі, метод інтегрального оцінювання, метод регресійного аналізу та ряд загальнотеоретичних методів, таких як синтезу, дедукції, абстратно-логічний тощо. У результаті проведеного дослідження представлено дві моделі оптимальної фінансової підтримки розвитку малого й середнього бізнесу в Україні. Проведене обчислення дозволило вибрати більш вагому для сучасних умов. Запропоновано підхід до оцінювання ефективності розвитку малого й середнього бізнесу через розрахунок інтегрального показника ефективності реалізації державної політики розвитку малого й середнього бізнесу. Дослідження має обмеження й не враховує під час обчислення статистичних даних за останній рік через відсутність ряду показників внаслідок воєнного стану. Перспективами для подальших досліджень є зосередження уваги на вирішенні проблем ефективної протидії сучасним фінансовим загрозам і ризикам у контексті реалізації державної політики розвитку малого й середнього бізнесу в умовах воєнного стану.