РОЗВИТОК НАВИЧОК ТВОРЧОГО МИСЛЕННЯ АУДИТОРА ДЛЯ ЗМЕНШЕННЯ ПОТЕНЦІЙНИХ РИЗИКІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ СУТТЄВИМ ВИКРИВЛЕННЯМ МАТЕРІАЛІВ - Амін, Іман; Ваххаб, Асаад (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Основна мета роботи полягає в томy, щоб дослідити взаємозв’язок між творчими здібностями зовнішніх аудиторів та їхньою ефективністю в пом’якшенні серйозних викривлень. Метою є підвищення кваліфікації аудиторів, які працюють у державному й приватному секторах Іраку. Ураховуючи проблеми, з якими стикаються бізнес-підприємства та державні організації в боротьбі з шахрайством і маніпулюванням фінансовою звітністю, вкрай важливо вирішити проблему тіньового сектора, яка зазвичай спостерігається в таких випадках. З цією метою було використано анкету для вивчення ефекту й установлення кореляції між змінними; згодом анкету було розділено на дві окремі частини. Початкове дослідження було зосереджене на оцінці творчих здібностей аудиторів, а наступне дослідження мало на меті оцінити ступінь зменшення фундаментальних викривлень. Початкове опитування містило загалом 19 запитань, а наступне охоплювало 18 запитань. Усього аудиторам, які працюють у ревізійних службах, було роздано 225 анкет. Опитано персональний склад Федерального бюро фінансового нагляду в кількості 205 осіб. У дослідженні використовувався простий лінійний регресійний аналіз із використанням методу найменших квадратів для перевірки гіпотез. Висновки показали, що зовнішні аудитори зазвичай виявляють велику схильність до генерування пропозицій, які полегшують розробку програми аудиту та вибір розмірів вибірки. Вони також можуть брати участь у продуктивній дискусії, використовуючи недвозначну мову, коли представляють конкретні спостереження щодо суттєвих помилок у спотворенні інформації керівникам департаменту або компанії з метою виявлення та вирішення питань щодо використання відповідних засобів захисту.