РОЗРОБКА ТА ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ МОДЕЛІ ЕКСПОРТУ В КОНТЕКСТІ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Куліш, Дамір; Худолей, Вероніка; Чуркіна, Ірина; Кіртока, Руслан; Приходько, Борис; Кузнєцов, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У дослідженні здійснено розробку та імплементацію фінансової моделі експорту в контексті стратегічного планування зовнішньоекономічної діяльності підприємств. За допомогою описаної в статті моделі можна виміряти, проаналізувати, оцінити та запропонувати вдосконалення адміністративних процесів, ідентифікуючи різні змінні, задіяні в стратегічному плануванні ЗЕД. Ця робота є дослідженням, яке розробляється для експортної діяльності в Україні. Для апробації методики та для побудови адитивної моделі було проаналізовано експорт в Україні. Модель емпірично показує зв’язки, які існують між внутрішніми функціями компанії та її здатністю створювати показники управління виробництвом і динамікою бізнесу як шлях до вдосконалення процесів у стратегічному плануванні ЗЕД. Показано деякі відповідні висновки, отримані на перших двох етапах емпіричного дослідження, проведеного на сьогодні. Валідація довела, що використання методики стратегічного планування ЗЕД дозволяє компенсувати вкладення в нові ресурси за рахунок збільшення кількості проведених операцій через усунення затримок і залучення нових клієнтів як наслідок покращення уявлення клієнта про якість послуги. Під час перевірки можна було визначити, що затримки, які виникли в діяльності систем підтримки, посилюють свій негативний вплив на процес, споживаючи слабину багатьох дій центральної системи та затримуючи їх виконання, негативно впливаючи на ЗЕД. Модель буде корисною для підприємств, що займаються ЗЕД.