ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙ В ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПРОМИСЛОВОСТІ ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ІНДУСТРІЇ 4.0 - Гончар, Михайло; Грибик, Ігор; Гончар, Світлана; Смолінська, Наталія; Гавран, Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Основною метою дослідження є теоретико-методичне обґрунтування сучасного підходу до формування моделі державного регулювання інвестиційного забезпечення інноваційного розвитку промисловості в контексті сприяння підвищенню рівня фінансової безпеки. Об’єктом дослідження є інноваційний розвиток промислового сектора економіки України. Науковим завданням є представлення методичного підходу до оцінювання поточного стану й тенденцій інвестиційного забезпечення інноваційного розвитку промисловості в усіх регіонах України як інструмента для вдосконалення державного регулювання. Методологія дослідження передбачає застосування сучасних методів аналізу й синтезу наявної інформації за проблематикою дослідження. Використано непараметричний статистичний метод для аналізу тенденцій і динаміки розвитку промисловості в Україні. Застосовано метод інтегральної оцінки для формування методичного підходу до оцінювання рівня інвестиційного забезпечення інноваційного розвитку як ефективного інструмента державного регулювання. У результаті проведеного дослідження представлено модель державного регулювання інвестиційного забезпечення інноваційного розвитку промисловості та здійснено оцінювання рівня такого забезпечення. На основі отриманих результатів запропоновано заходи із забезпечення фінансової безпеки в умовах Індустрії 4.0. Представлено ключові фінансові перешкоди інвестиційному забезпеченню інноваційного розвитку промисловості, які були впорядковані за пріоритетністю реагування на них зі сторони держави. Дослідження має обмеження, які полягають у врахуванні не всіх аспектів державного регулювання. Також у статті розглянута специфіка лише промислового сектора економіки.