ВПЛИВ ЛІКВІДНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ НА ОБСЯГИ КРЕДИТУВАННЯ ТА ІНВЕСТУВАННЯ В ДЕРЖАВНІ ЦІННІ ПАПЕРИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Рудевська, Вікторія; Боярко, Ірина; Щербина, Артем; Сидоренко, Олександр; Коблик, Ігор; Пономарьова, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
В умовах посилення воєнно-політичних чинників невизначеності необхідною складовою стабільності банківської системи є формування достатнього рівня ресурсного забезпечення – ліквідності. Метою дослідження є аналіз трансмісійного впливу ліквідності банківської системи та її структури на об’єми кредитування реального сектора економіки на другому році перебування країни в стані війни. В умовах війни та відповідного посилення воєнно-політичних загроз і невизначеності регулятором ухвалено багато непростих рішень та запроваджено багато обмежень, покликаних збалансувати виклики з поточною ситуацією на фінансових ринках. У ході дослідження встановлено, що банківський сектор України наразі накопичує велику масу надлишкової ліквідності та демонструє високу прибутковість. Проте в умовах війни трансмісійний механізм працює некоректно та вимагає постійного втручання з боку регулятора для балансування ліквідності банківського сектора й державних фінансів, що в свою чергу впиває на поведінку комерційних банків і змінює структуру портфелів їхніх активів. Проведений аналіз структури портфелів активних операцій банківського, корпоративного та приватного секторів дає підстави стверджувати, що в перспективі наступного року немає підстав очікувати зміну інвестиційної поведінки з боку зазначених груп через специфіку запроваджених умов з боку міністерства фінансів та регулятора. Для збереження макроекономічної стабільності національної економіки й стримування інфляції в умовах воєнного стану та зниження фінансової підтримки з боку країн-партнерів необхідно запроваджувати умови для зниження попиту на іноземну валюту та як альтернативу запропонувати збереження платоспроможності заощаджень через спрощення доступності інвестування в державні боргові цінні папери для домогосподарств. Низька фінансова грамотність населення та недостатній розвиток фондового ринку України, а також більш складний механізм оформлення контракту купівлі ОВДП або воєнних облігацій порівняно з депозитною послугою роблять такі інвестицій з боку населення несуттєвими й обмежено запитаними.