ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНЕ ПАРТНЕРСТВО ЯК ІНСТРУМЕНТ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ: АНАЛІЗ, МЕХАНІЗМ, ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ - Костирко, Лідія; Костирко, Руслан; Зайцева, Людмила; Соломатіна, Тетяна; Лубенченко, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
На основі аналізу динаміки реалізації проєктів державно-приватного партнерства (ДПП) в Україні виявлено ключові проблеми та визначено його пріоритети у фінансовому забезпеченні відновлення вітчизняної енергетичної галузі. Установлено, що концесійні угоди ДПП є головними механізмами залучення інвестицій у світову електроенергетичну галузь. Обґрунтовано доцільність використання концесійної моделі на умовах BOT для реалізації великих проєктів в енергетичній галузі, що сприятиме активізації залучення інвестицій і дозволить розподілити ризики між державою та бізнесом. Розроблено рекомендації з формування інформаційної платформи для учасників реалізації проєктів ДПП на основі розкриття в бухгалтерському облікові й фінансовій звітності інформації щодо результативності операцій концесії. Обґрунтовано інструментарій формування фінансового механізму державно-приватного партнерства, де пріоритетним є бюджетне та венчурне фінансування. Для ухвалення рішень щодо реалізації інвестиційних проєктів ДПП рекомендовано підхід до оцінки фінансового забезпечення проєктних ініціатив, підґрунтям якої є запропоновані критерії відповідності фінансового забезпечення, вибору джерел фінансування, показники сценарного аналізу та ефективності. Запропонований методичний підхід до оцінки ефективності ДПП дозволяє оцінити синергетичний ефект, що відбиває сукупність економічного, соціального та екологічного ефектів. Сформульовані рекомендації щодо покращення відносин держави та бізнесу сприятимуть активізації залучення приватних інвестиційних ресурсів на засадах ДПП для відновлення енергетичної галузі в Україні.