ФІНАНСОВІ ІННОВАЦІЇ В ЕКОСИСТЕМІ СМАРТМІСТА - Каленюк, Ірина; Куклін, Олег; Панченко, Євген; Дьякон, Антоніна; Богун, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Масштабне поширення цифрових технологій у фінансах призвело до розвитку нових фінансових інструментів Fintech. Цифрові технології приносять потужні переваги, пов’язані з прискоренням усіх транзакцій, більшим задоволенням запитів споживачів, підвищенням конкурентоспроможності фінансових установ тощо. Метою дослідження є вичення новітніх форм фінтеху, особливостей їх поширення в розумних містах, під час реалізації розумних проєктів. У статті систематизовано основні напрями та форми застосування сучасних фінансових технологій: платежі (платіжні системи й додатки, що дозволяють онлайн-платежі, грошові перекази та безготівкові операції); кредитування (краудфандинг, однорангове кредитування, мікрофінансування); інвестування (інвестиційні роботи й розумні портфелі: автоматизовані платформи); криптовалюти та блокчейн (технології, що дозволяють здійснювати транзакції з криптовалютами); оцінка та аналітика (інноваційні методи оцінки кредитоспроможності клієнтів і надання кредитів). Реалізація різноманітних проєктів у смартмістах потребує значних ресурсів. З метою розширення фінансових можливостей місцевої влади застосовують такі інструменти: публічне фінансування; партнерство з приватним сектором; краудфандинг; міжнародні програми та ініціативи; інвестиційні фонди; кредити; партнерство з академічними та дослідницькими установами. Поряд із безсумнівними перевагами фінтеху існують також певні загрози та виклики: кіберзагрози, захист персональних даних, ризики незаконних операцій, психологічні аспекти тощо. Усі ці явища вимагають відповідних дій для запобігання та вирішення поточних і майбутніх викликів, а також подальшого наукового дослідження.