РОЗВИТОК МІЖНАРОДНИХ БЮДЖЕТНИХ ПРИНЦИПІВ В УМОВАХ СУЧАСНИХ СВІТОВИХ СУСПІЛЬНИХ ТРЕНДІВ: БЕЗПЕКОВА, СТРАТЕГІЧНА ТА ІНФОРМАЦІЙНА ДЕТЕРМІНАНТИ - Свірко, Світлана; Власюк, Тарас; Довгалюк, Віта; Кучменко, Віталій; Тростенюк, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою цього дослідження стало обґрунтування визначення поняття «бюджетний принцип», ідентифікація й опрацювання змістових характеристик бюджетних принципів України, ЄС та провідних країн світу, формування й розвиток сукупності міжнародних бюджетних принципів та їх класифікації в сучасних умовах розвитку людства та його тенденцій. У статті: умотивовано розуміти під бюджетними принципами базові вихідні організаційно-методологічні підвалини бюджетної системи та бюджетного процесу, на яких будуються останні; запропоновано в межах бюджетних принципів виокремлювати принципи бюджетної системи, принципи бюджетного процесу, спільні принципи бюджетних системи та процесу. На основі опрацювання змістової характеристики сукупності бюджетних принципів України, ЄС, США, КНР, Японії, Німеччини, Франції, Великобританії та їх аналізу, а також з урахуванням безпекової, стратегічної та інформаційної детермінант розвитку сучасного суспільства сформовано сукупність міжнародних бюджетних принципів. На її основі запропоновано класифікацію останніх із виокремленням класифікаційних угрупувань, зокрема в межах принципів: бюджетної системи – принципи багатоукладності, завчасності та історичної послідовності, щорічності, обов’язковості, кореляції, збалансованості, безпековості, стратегічного підходу, структурованості, функціональної профільності, повноти, справедливості, неупередженості, узгоджуваності; бюджетного процесу – принципи періодичності, безперервності, регламентаційності, ефективності та результативності, ощадливості, підконтрольності, підзвітності, послідовності, інституційної субординаційності та пропорційності, цільового використання, інформатизації; спільних принципів бюджетних системи та процесу – принципи наукової обґрунтованості, верховенства права, єдності, достовірності, публічності, прозорості, відповідальності. Запропонована сукупність принципів та їх класифікація покликані забезпечити впорядкування міжнародної бюджетної сфери. Продовження презентованого дослідження доречно здійснювати в напрямі диференціації бюджетних принципів за обома угрупованнями в контексті методологічної та організаційної площин. Перспективним також слід уважати дослідження щодо формування принципів міжнародної системи управління публічними фінансами.