МЕХАНІЗМ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВПЛИВУ СУЧАСНИХ КІБЕРЗАГРОЗ - Криштанович, Мирослав; Батюк, Олег; Панфілова, Тетяна; Бурнатний, Віталій; Споришев, Констянтин (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Основною метою дослідження є розроблення сучасного механізму інформаційного забезпечення фінансово-економічної безпеки в умовах впливу найбільш вагомих кіберзагроз. У рамках проведеного дослідження доведено важливість і вагомість такого впливу загроз фінансово-економічній безпеці як кіберпросторового характеру дії. Об’єктом дослідження обрано відкриті соціально-економічні системи, що займаються інформаційно-телекомунікаційною діяльністю на території України в умовах воєнного стану. Обгрунтовано, що при воєнному стані посиленний вплив сучасних кіберзагроз суттєво знижує рівень фінансово-економічної безпеки. Методологія дослідження передбачає застосування різноманітної кількості методів, основними серед яких є: метод системного аналізу, експертного аналізу, методі Дельфі, моделювання й аналітично-ієрархічного процесу. У результаті проведеного дослідження визначено зміни в динаміці ключових показників діяльності установ у царині інформаційно-телекомунікаційних послуг, які мають безпосередній вплив на забезпечення фінансово-економічної безпеки. Доведено потребу в удосконаленні інформаційного забезпечення з метою підвищення рівня безпеки. Розроблено сучасний механізм інформаційного забезпечення фінансово-економічної безпеки, який, на відміну від подібних, акцентує увагу на засадах протидії кіберзагрозам. Визначено ключові, найбільш вагомі сьогодні, в умовах воєнного стану, кіберзагрози для установ у царині інформаційно-телекомунікаційних послуг. Їх упорядкування дозволило краще зрозуміти, яких заходів слід уживати першочергово, а яких ні. Запропонований підхід до впорядкування кіберзагроз формує інформаційне підґрунття для ефективного забезпечення фінансово-економічної безпеки в сучасних умовах.