ОЦІНЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В РЕГІОНІ - Орлова, Наталія; Мануйлова, Катерина; Пасічник, Василь; Карпеко, Надія; Негрич, Микола (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Основною метою статті є запропонувати теоретико-методичний підхід до оцінювання інноваційно-інвестиційного потенціалу регіону для впровадження державно-приватного партнерства. Об’єктом дослідження є іннваційно-інвестиційний потенціал окремо взятого регіону. Для досягнення поставленої мети поставлене наукове завдання: розроблення й реалізація підходу до оцінки рівня інноваційно-інвестиційного потенціалу в регіоні з метою ідентифікувати перспективи для впровадження державно-приватного партнерства. Методологія дослідження передбачає застосуваня різноманітних методів, ключовим із яких є метод таксономічного аналізу. Визначено ключові складові інноваційно-інвестиційного потенціалу й показники, за якими було проведене оцінювання. Особливу увагу надано економіко-фінансовим показникам. Описано роботу таксономічного підходу в контексті нашого дослідження. Розраховано ключові індикатори оцінювання інноваційно-інвестиційного потенціалу для кожного міста в обраному регіоні. Визначено стандартизовані значення для кожного результату розрахунку. Здійснено ранжування всіх міст за рівнем їхнього потенціалу та визначено, яке з них має найбільший безпековий потенціал для впровадження державно-приватного партнерства. Отримані дані показали, практичну цінність запропонованого методу оцінювання. Дослідження має обмеження: урахування специфіки та відомостей лише одного регіону країни. Перспективи подальших досліджень передбачають розширення регіонального аспекту в проведенні оцінювання.