ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ВАЛЮТНОЮ БЕЗПЕКОЮ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ В СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ - Іличок, Богдан; Дзюрах, Юрій; Карковська, Вероніка; Кучер, Анатолій; Мармуляк, Анна; Циркін, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Статтю присвячено питанням підвищення ефективності реалізації публічного управління в царині валютної безпеки України. Дано загальну характеристику суті, стану та динаміки ефективності публічного управління валютною безпекою держави. Оцінку стану та динаміки показників валютної безпеки України здійснено на основі характеристики показників складових валютної політики держави порівняно з аналогічними показниками Польщі. Дано характеристику динаміки валютного курсу в Україні та Польщі, динаміки ВВП та ринку праці. Здійснено огляд основних економічних чинників впливу на валютний курс, а саме: інфляції, стану рахунку сальдо товарів платіжного балансу. Деталізовано основні фактори зниження ефективності публічного управління валютною безпекою України. Доведено, що динаміка показників рівня тіньової економіки в Україні суперечить цілям та завданням «Стратегії економічної безпеки України на період до 2025 року». Запропоновано шляхи мінімізації негативних факторів впливу та на цій основі вдосконалення реалізації грошово-кредитної політики й підвищення ефективності державного управління валютною безпекою України. Розвиток грошового обігу в Україні забезпечується за допомогою державного впливу на грошові відносини через спеціально уповноважені органи з різним правовим статусом і повноваженнями, тому на практиці виникають труднощі із застосуванням валютного законодавства в процесі валютного регулювання. Досі не створені механізми взаємодії органів державного управління в царині валютного регулювання, що послаблює позиції держави на валютному ринку та гальмує процес інтеграції в міжнародну економічну систему.