ДОВГОСТРОКОВЕ КРЕДИТУВАННЯ ПРОЄКТІВ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА: МОЖЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Шулюк, Богдана; Коломийчук, Наталія; Петрушка, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням довгострокового кредитування проєктів державно-приватного партнерства в умовах перманентної нестачі бюджетних коштів і фінансової нестабільності суб’єктів підприємницької діяльності. Метою дослідження є висвітлення проблем залучення довгострокових кредитних ресурсів партнерами в процесі реалізації спільних проєктів та окреслення напрямів їх вирішення. Для досягнення поставленої мети використано загальнонаукові методи дослідження, аналітичні дані Державної служби статистики України та Національного банку України. Розкрито основні проблеми розвитку ринку боргових фінансових інструментів, що зумовлюють інвестиційну непривабливість партнерських проєктів держави й бізнесу. Аргументовано, що можливість надання довгострокових кредитів залежить не тільки від дій банку, а й від грошово-кредитної політики НБУ, яка повинна забезпечити запровадження пільгових норм резервування коштів банків, надання можливостей використання безвідкличних депозитів, згода НБУ рефінансувати банки для реалізації проєктів ДПП, уведення пільгового кредитування банками проєктів ДПП. Акцентовано на пріоритетному значенні державної політики щодо розроблення програм доступності довгострокових кредитів у процесі реалізації партнерських проєктів. Ураховуючи нерозвиненість фінансового інструментарію державно-приватного партнерства, обґрунтовано необхідність використання інноваційних інструментів – кредитних деривативів, ефективність яких підтверджена світовим досвідом. Запропоновано перелік найефективніших фінансових інструментів, які доцільно застосовувати на кожному етапі життєвого циклу проєкту. Підсумовано, що надані рекомендації забезпечать залучення партнерами необхідного обсягу фінансових ресурсів у процесі довгострокової реалізації проєктів і дадуть змогу отримати синергетичний ефект від такої співпраці.