СТІЙКІСТЬ ЛОКАЛЬНИХ ПУБЛІЧНИХ ФІНАНСІВ ТА РОЗВИТОК РЕГІОНІВ: ВИКЛИКИ Й МОЖЛИВОСТІ В КРИЗОВІ ЧАСИ В УКРАЇНІ - Котіна, Ганна; Степура, Марина; Матвійчук, Діана; Майстер, Анна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Соціально-економічна криза в Україні, яка поглиблюється протягом останнього десятиліття, має глибокий вплив на всі місцеві громади. Органи місцевого самоврядування, які впроваджують децентралізовані механізми та антикризові фінансові заходи, наразі стикаються з численними теоретичними й процедурними обмеженнями, які, хоч і не є однорідними, але мають кумулятивний ефект. В умовах низького економічного потенціалу та існуючих законодавчих рамок органи місцевого самоврядування не можуть активно маніпулювати стабільними джерелами надходжень до місцевих бюджетів (податками) для підтримки сталого регіонального розвитку, а тому послідовна політика кредитного й фіскального вирівнювання є важливим аспектом забезпечення стійкості місцевих публічних фінансів. Метою роботи є оцінка відповідності між фіскальною стійкістю місцевих бюджетів (з акцентом на запозиченнях) та економічною стійкістю регіонів. Результати емпіричного дослідження досвіду України на основі використання методів регресійного моделювання не виявили чіткого прямого зв'язку між рушійними силами фіскальної стійкості місцевих бюджетів (фіскальна платоспроможність, трансфертна незалежність, стабільність податкових надходжень) і сталістю соціально-економічного розвитку регіонів України.