РОЗВИТОК ВИЩОЇ ОСВІТИ В ЗАХІДНОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ: СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ - Барановський , Микола; Бородієнко, Олександра; Драч , Ірина; Петроє , Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є обґрунтування рекомендацій щодо розвитку вищої освіти в Західному регіоні України. Здійснено комплексний ретроспективний аналіз чинників соціально-економічного розвитку досліджуваного регіону як передумови перспективного розвитку вищої освіти. Використання теоретичних методів дослідження та аналізу первинних статистичних даних дало змогу здійснити комплексний ретроспективний аналіз розвитку вищої освіти в Західному регіоні України, метою якого було виявлення відповідностей / невідповідностей поточній ситуації, спричиненій вторгненням російських військ на територію України. Розроблено рекомендації щодо розвитку вищої освіти в контексті забезпечення регіональних соціально-економічних потреб. Упровадження запропонованих рекомендацій сприятиме задоволенню освітніх потреб досліджуваного регіону. Здійснено аналіз соціально-економічних факторів та сучасних тенденцій розвитку Західного регіону України як передумови розвитку вищої освіти. Охарактеризовано науково-освітній потенціал, сучасний стан розвитку та рівень конкурентоспроможності вищої освіти регіону в контексті оцінки можливостей її післявоєнного реформування. З’ясовано, що перспективний розвиток вищої освіти в Західній Україні визначається низкою соціально-економічних чинників, які виникли внаслідок російської агресії. Ці чинники охоплюють зростання значення регіону як транзитної зони для внутрішньо переміщених осіб і мігрантів, переміщення підприємств і компаній, зміцнення транскордонного співробітництва, зміни в структурі зайнятості та збільшення попиту на професії в будівництві, відновлюваній енергетиці й ІТ-секторі.