МАКРОЕКОНОМІЧНИЙ ВИМІР РОЗВИТКУ РИНКУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Руденко, Ігор; Уманців, Юрій; Черленяк, Іван; Ємець, Вадим; Щербакова, Таміла (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Інформаційні технології відіграють важливу роль у сучасній економічній системі, виступаючи при цьому драйвером розвитку держави. При цьому інформаційні технології є одним із найбільш важливих чинників не тільки стимулювання економічного зростання, але й розвитку суспільства, стимулювання зайнятості населення, стимулювання конкуренції. Ринок інформаційних технологій генерує значну частку ВВП та експортних надходжень. Аналіз формування й розвитку внутрішнього ринку інформаційних технологій є одним із ключових чинників для розуміння ступеня його важливості в контексті формування майбутніх перспектив України як цифрової держави. У дослідженні здійснено аналіз динаміки розвитку національного ринку інформаційних технологій. Проведено порівняльний аналіз показників ринку інформаційних технологій України й низки інших країн. Метою дослідження є аналіз макроекономічного впливу ринку інформаційних технологій на розвиток національної економіки, вивчення кореляційних зв‘язків між темпами економічного зростання та низкою показників в Україні і в країнах ЄС. Розкрито напрями впливу національного ринку на динаміку економічного зростання. На основі проведеного аналізу зроблено висновки про наявність прямого зв'язку між зростанням експорту інформаційних технологій і зростанням ВВП й в Україні, і в країнах Європейського Союзу. Проаналізовано взаємозв'язок між приростом ВВП й зростанням інших важливих показників ринку інформаційних технологій, серед яких кількість фахівців та інвестиції в наукові дослідження. На основі використання статистичних методів виявлено досить тісний зв’язок між темпами зростання інвестицій у наукові дослідження сфери інформаційних технологій і темпами зростання ВВП. Водночас зв’язок між зростанням кількості фахівців у сфері інформаційних технологій і ВВП є слабшим.