ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - Стендер, Світлана; Булкот, Оксана; Ястремська, Олеся; Саєнко, Володимир; Перегуда, Юлія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Це дослідження має на меті проаналізувати безпосередній вплив цифрової трансформації на ключові економічні та соціальні сегменти в Україні. Це підкреслює критичну роль адаптованих цифрових рішень у підтримці економічної життєздатності. Розвідка зосереджена на наданні державних послуг, підприємницькій діяльності, розвиткові інфраструктури, психічному здоров’ї та єдності суспільства, і все це розглядається через призму цифрової стійкості. Використовуючи комплексну методологію, що включає формалізацію, абстрактне міркування й принцип Парето, дослідження використовує аналіз ABC та лінійне масштабування для оцінки та визначення пріоритетів впливу різних цифрових аспектів у контексті поточного сценарію війни. Результати розкривають нюанси впливу в різних секторах: поширення суспільних послуг має скромний бал 0,32, що вказує на необхідність термінового вдосконалення. Підприємницька активність демонструє помірну адаптивність із рейтингом 0,43. Реконструкція інфраструктури відстає на 0,28, виявляючи критичну вразливість. Відновлення психічного здоров’я (0,56) і соціальна згуртованість (0,51) відображають більш міцну цифрову інтеграцію. Дослідження показує, що визначення пріоритетів та інвестування в цифрові ініціативи, особливо в царинах із вищими балами, може забезпечити суттєву підтримку для стабільності та сприяння зростанню. Ці практичні ідеї особливо актуальні для політиків і зацікавлених сторін, оскільки вони підкреслюють негайні та вимірювані переваги цільових цифрових стратегій у воєнних умовах.