ІНТЕГРОВАНЕ МИСЛЕННЯ В БІЗНЕСІ: УМОВИ ТА ПЕРЕВАГИ ВПРОВАДЖЕННЯ (КОНТЕКСТ ІНТЕГРОВАНОЇ ЗВІТНОСТІ) - Король, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є визначення першооснови та перспективи застосування інтегрованого мислення в бізнесі. У статті визначено сутність, особливості й практичні аспекти інтегрованого мислення як чинника вдосконалення стратегії діяльності підприємства та його корпоративної звітності. Установлено, що перевагою інтегрованого мислення є його здатність забезпечувати рішення неструктурованих і слабкоструктурованих завдань з урахуванням принципів соціальної відповідальності бізнесу та пріоритетів сталого розвитку. Передумовою для цього є необхідність застосовувати різні часові виміри та багатокапітальний підхід при виборі стратегії створення вартості. Установлено, що в наукових публікаціях інтегроване мислення переважно розглядають як передумову або інструмент інтегрованого звітування. Для перевірки справедливості наведених теоретичних міркувань проведено аналіз даних про практику інтегрованого мислення компаній, які є членами IFRS Sustainability Alliance. Дослідження показало, що інтегроване мислення виходить за межі інтегрованої звітності та є важливим інструментом для цілісного розуміння бізнес-моделі, інтеграції викликів ESG до бізнес-процесів, формування організаційної культури й підтримки відносин зі стейкхолдерами. Доведено, що впровадження інтегрованого мислення дозволить компаніям, які не готові перейти до інтегрованого звітування, переосмислити стратегію діяльності та підвищити свою вартість. Подальше вивчення цього аспекту сприятиме розширенню знань у царині стратегічного управління та корпоративної звітності. Висловлено припущення, що перехід українського бізнесу до інтегрованого мислення сприятиме його відновленню в післявоєнний період та інтеграції до світової бізнес-спільноти.