ОРГАНІЗАЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНЕ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМ ТА КАДРОВИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Вергун, Михайло; Олійник, Аліна; Поповиченко , Ганна; Помаз, Олександр; Іщейкін, Тимур; Вергун, Антоніна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
На цьому історичному етапі розвитку Україна переживає найбільш важкі часи, починаючи з періоду здобуття незалежності. Змінилася логіка державного управління, фінансово-кредитних відносин, соціальних орієнтирів та загалом зовнішньої політики нашої країни. Не оминули такі зміни й секторів освіти та науки, у яких відбуваються не завжди позитивні зрушення. Скоріше навпаки, спостерігається тенденція стагнації освіти, викликаної слабкою інституціональною підтримкою, недосконалою кадровою та фінансовою політикою. Агресивна політика рф відносно нашої країни обумовила потужний сплеск внутрішньої та зовнішньої міграції населення, у тому числі високопрофесійних і вузькокваліфікованих працівників, які були залучені в освітні та наукові процеси й засвідчили свою ефективність. У таких умовах необхідним стає визначення орієнтирів організаційно-інноваційного управління фінансовим і кадровим забезпеченням академій, інститутів, університетів та інших освітніх установ в умовах відновлення інтелектуального потенціалу. Особливо важлива розробка методики його оцінювання та прогнозування. У такому контексті в статті запропоновано шляхи оцінювання, прогнозування та вдосконалення організаційно-інноваційного управління фінансовим і кадровим забезпеченням закладів вищої освіти. У процесі написання статті використані економіко-математичні методи, інструменти й моделі, зокрема двофакторні регресійні моделі, інструменти Фаррара-Глобера, метод найменших квадратів, аналіз F-критерію Фішера. Ураховуючи тенденції прогнозування фінансового та кадрового забезпечення з метою поліпшення управління закладами вищої освіти, менеджерам слід звернути увагу на необхідність залучення інвестицій для підвищення якості виконання наукових досліджень.