ВПЛИВ СТРАТЕГІЙ УПРАВЛІННЯ КАДРАМИ НА ПРИБУТКОВІСТЬ ОРГАНІЗАЦІЇ - Білоусько, Таміла; Казановський, Андрій; Могилевський, Рустам; Засунько, Сергій; Рудь, Інна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є оцінка впливу стратегії кадрів на прибутковість організації. У ході дослідження використані економіко-математичні та статистичні методи (кореляційно-регресійний аналіз, тест Гренджера, тест Дікі-Фулера, коефіцієнт Бівера та індекс ZEW). У результаті аналізу прибутковості виявлено, що прибуток зріс приблизно на 1% (тобто на 13 млрд дол. США) у США. Визначено, що для організацій США характерна стратегія управління кадрами «Розвиток» і прибутковість компаній зростає, а аналіз виявлення впливу стратегії управління кадрами на прибуток проведено лише для 20 найбільших організацій США. Досліджено, що прибутковість, темпи зміни заробітної плати та середня заробітна плата позитивно впливають на збільшення прибутку, а найзначнішим є вплив продуктивності праці, що підтверджує попередні висновки щодо позитивного впливу стратегії управління кадрами на прибутковість організації. Головним висновком є необхідність значних інвестицій у навчання персоналу, розробку спеціалізованих програм навчання та професійного розвитку персоналу; матеріального заохочення кадрів; покращення умов та організації праці; створення сприятливого морально-психологічного клімату й надання можливостей для кар'єрного та наукового розвитку. Подальші дослідження можуть бути направлені на уникнення існуючих обмежень цього дослідження та переходу безперечно до емпіричного аналізу окремих організацій або їх сукупностей у країнах, що розвиваються, у чому й полягає також практична цінність. Використовуючи надану методику оцінки, можна визначити тип стратегії управління кадрами та скорегувати його вплив на прибутковість, що також є науковою новизною.