ТРАНСФОРМАЦІЇ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ УКРАЇНСЬКИХ БАНКІВ - Заруцька, Олена; Павлов, Роман; Павлова, Тетяна; Гринько, Тетяна; Левкович, Оксана; Гвініашвілі, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Ця стаття досліджує особливості управління активами й пасивами українських банків в умовах значних структурних перетворень ресурсної бази в період воєнного стану. Аналіз проведено на рівні однорідних структурно-функціональних груп банків (СФГБ), які формуються з використанням оприлюднених даних звітності та застосуванням самоорганізаційних карт Кохонена (SОМ). Накопичення статистичних даних проведено протягом 5 років, особливу увагу приділено структурним змінам ресурсної бази та напрямів розміщення банківських активів за останні два роки. Протягом останніх двох років банківська система перебуває під впливом шокових факторів, що відображається на активах і пасивахи. На початку 2022 року спостерігався відтік коштів із банківських рахунків, який поступово компенсувався надходженнями поточних коштів від корпорацій і населення. Протягом 2023 року Національний банк України активно стимулював розвиток строкової ресурсної бази, основи для забезпечення зростання кредитних операцій. У структурі банківських активів продовжують зростати операції з цінними паперами держави. Пріоритетним завданням банківської системи залишається фінансова підтримка бізнесу, але в умовах повномасштабної війни такий розвиток кредитних операцій обмежений. Дослідження стратегії банків доцільно проводити шляхом поєднання за близькими характеристиками структури активів і пасивів та аналізу динаміки груп. Спостереження за однорідними групами підтверджує їхню стійку природу, особливості стратегії, профілю ризиків та пріоритетів розвитку. Доведено, що банки в межах однорідних СФГБ демонструють близьку поведінку в формуванні управлінських стратегій і реакції на внутрішні та зовнішні шоки. На макрорівні структура SОМ дозволяє кількісно оцінити основні процеси, що відбуваються в банківській системі, проводити порівняння картами, виявляти проблеми та пріоритети управління активами й пасивами банків. Метод СФГБ дозволяє оцінювати траєкторію окремих банків на карті й розробляти рекомендації для вдосконалення стратегії управління активами й пасивами.