РОЛЬ ЦИФРОВІЗАЦІЇ В УПРАВЛІННІ ТА УХВАЛЕННІ СТРАТЕГІЧНИХ РІШЕНЬ У СУЧАСНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ - Бондар , Артем; Толчєва , Ганна; Білик , Марина; Славкова , Олена; Симонов, В'ячеслав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Мета дослідження полягає в наданні оцінки впливу цифровізації на ефективність управління та ухвалення стратегічних рішень, що є ключовим аспектом ефективності в сучасному діловому світі. Завдяки інтеграції цифрових технологій із традиційними математичними моделями та аналізом даних опитування 250 професіоналів із менеджменту, дослідження забезпечує повне розуміння багатогранних ефектів цифровізації. Основні результати проведеного аналізу, включаючи аналіз маржинальних витрат, аналіз беззбитковості та лінійне програмування, указують на суттєве покращення операційної ефективності після впровадження цифровізації. Зокрема аналіз маржинальних витрат показує значне зниження собівартості виробництва, а аналіз беззбитковості показує зниження точки беззбитковості приблизно на 15%, що підкреслює підвищення економічної ефективності. Результати лінійного програмування демонструють підвищення ефективності розподілу ресурсів на 20%. Аналіз опитування доповнює ці висновки, демонструючи позитивне сприйняття цифровізації для підвищення управлінської адаптивності, ефективності та швидкості ухвалення рішень із середнім покращенням рейтингу на 0,3, 0,4 та 0,5 бала відповідно за 5-бальною шкалою. Регресійний аналіз також підкреслює позитивний вплив технологічної спорідненості на ефективність ухвалення рішень. Однак результати дисперсійного аналізу свідчать про різний вплив оцифрування в різних галузях промисловості, що вимагає розробки окремої цифрової стратегії, яка враховує особливості конкретної галузі. Цифровізація значно підвищує ефективність управління та здатність ухвалювати стратегічні рішення. Інтеграція цифрових інструментів із традиційними методами управління призводить до більш обґрунтованих та ефективних стратегічних бізнес-рішень. Однак її різноманітні впливи в різних секторах економіки на тлі швидких темпів технологічного прогресу вимагають постійної адаптації та стратегій для окремих галузей. Ці висновки дають важливу інформацію для компаній, які перебувають у цифровій епосі, наголошуючи на стратегічній інтеграції цифрових інструментів у методи управління для досягнення сталого розвитку та підвищення конкурентоспроможності.