КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ VS ФІНАНСОВО-РЕСУРСНІ МОЖЛИВОСТІ БІЗНЕСУ: IННОВАЦІЙНІ МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ - Панченко, Володимир; Білецька, Ірина; Басій, Наталія; Когут, Мар'яна; Васильців, Тарас; Мульска, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
В умовах глобалізації та розвитку інтернет-маркетингу загострилася проблема забезпечення конкурентоспроможності бізнес-одиниць. Така ситуація актуалізує розробку нових інноваційних методичних підходів до аналізу та обґрунтування прикладних засад стратегування політики експансії на галузеві ринки з урахуванням специфіки конкуренції на них та фінансово-ресурсних можливостей підприємств. Метою дослідження є розробка системи інноваційного стратегічного управління політикою експансії підприємств на нові ринки з урахуванням стану конкуренції, ресурсних можливостей і потенціалу підприємств. У роботі використано методи: аналізу й синтезу – для визначення особливостей управління конкурентними позиціями, системно-структурного, індикативно-темпорального аналізу – для побудови методичного підходу до аналізу конкурентоспроможності бізнесу на галузевих ринках, Principal components – для обчислення вагової значущості індикаторів і компонент конкурентоспроможності, інтегрального аналізу – для побудови динамічних рядів конкурентоспроможності за видами економічної діяльності. Установлено, що підприємства з різними можливостями можуть ухвалити будь-який варіант конкуренції та досягати успіху на ринку. Визначено, що в умовах послаблення фінансової спроможності суб'єкти господарювання мають можливості інноваційного розвитку за умови конкурентоспроможного функціонування на ринку, конкурентних переваг, акумулювання інтелектуального капіталу й формування фінансової самодостатності.