МОНЕТАРНО-ФІСКАЛЬНА КООРДИНАЦІЯ В УКРАЇНІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Коваленко, Вікторія; Слатвінська, Марина; Шелудько, Сергій; Безкровний, Олександр; Черкашина, Катерина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою цієї роботи є дослідження ефективності інструментів монетарної та фіскальної політик, визначення рівня впливу монетарних і фіскальних чинників на економічне зростання, а також обґрунтування шляхів підвищення ефективності координації монетарної та фіскальної політик. Недостатня координація монетарної та фіскальної політик тягне за собою руйнівні економічні наслідки. Критичний аналіз наукових публікацій засвідчив, що сьогодні координація монетарної та фіскальної політик залежить від ступеня збалансованості регулювання процентних ставок і контролю над інфляцією. У дослідженні використана NARDL-модель для визначення основних тенденцій впливу монетарних і фіскальних факторів, а також для емпіричного дослідження їх координації. Результати обчислень установили, що середньозважена ставка за активними інструментами НБУ найбільше уособлює вплив монетарної складової координації, а система управління внутрішнім державним боргом – фіскальної. Участь монетарних органів в управлінні внутрішнім державним боргом на сьогодні залишається дискусійним питанням. Доведено, що на процес узгодження монетарної та фіскальної політик впливає стан економіки України в умовах війни. Незважаючи на складну політичну та економічну ситуацію в Україні, необхідно зосередитися на покращенні координації монетарної та фіскальної політик. Зокрема врегулювання потребує значний внесок НБУ у фінансування дефіциту державного бюджету за рахунок купівлі державних облігацій. Доцільно посилити роль макропруденційної політики в координації монетарної та фіскальної політик, однією з цілей якої є протидія виникненню системної кризи; сформувати дієву стратегію координації, в основі якої лежали б чітко визначені цілі, завдання, поставлені на основі обраних методів та інструментів їх досягнення.