ВПЛИВ НЕПРАЦЮЮЧИХ КРЕДИТІВ НА ПРИБУТКОВІСТЬ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ: ДОСВІД ЗАХІДНИХ БАЛКАН - Шкодра, Йехона; Анастасіуб, Дімітріос; Калландраніск, Христос Христос (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Наші результати показують, що існує чіткий негативний зв'язок між прибутковістю активів та непрацюючими кредитами, що свідчить про те, що збільшення непрацюючих кредитів призводить до зниження прибутковості банків. Метою цього дослідження є вивчення впливу непрацюючих кредитів (NPL) на прибутковість комерційних банків у країнах Західних Балкан (WBC) – Албанії, Косово, Чорногорії, Північній Македонії та Сербії. Наша вибірка включає всі комерційні банки WBC за період 2008-2018 рр. Ми визначаємо рентабельність активів (ROA) як показник прибутковості банку, який є залежною змінною в цьому дослідженні. Основною пояснювальною змінною є відношення непрацюючих кредитів до загального обсягу кредитів (NPL). Крім того, ми розглядаємо такі контрольні змінні: CAR (Capital to Risk-Weighted Assets); OCE (операційна економічна ефективність); LIQ (ліквідність). Наше дослідження показує, що фінансові установи та політики повинні стежити за активами NPL, оскільки будь-який додатковий приплив «сумнівних» кредитів у фінансовий сектор збільшує ймовірність виникнення в банків проблем із прибутковістю. Результати цього дослідження випливають із кількох політичних наслідків не лише для практиків і менеджерів банків, але й для регуляторів і політиків. З одного боку, менеджери банків повинні ретельно перевіряти дані клієнтів перед наданням кредиту, щоб зменшити інформаційну асиметрію та мінімізувати потенційні значення NPL. З іншого боку, регуляторам необхідно уважно стежити за рівнем достатності капіталу та прибутковості банків, щоб мінімізувати потенційне банкрутство банків через накопичення високих значень непрацюючих кредитів.