КОМПЕНСАЦІЙНА ВАРІАЦІЯ ДОХОДУ ДЛЯ ОЦІНКИ ВПЛИВУ ІНФЛЯЦІЇ НА ДОБРОБУТ УКРАЇНСЬКИХ ДОМОГОСПОДАРСТВ - Кириленко, Володимир; Ткаченко, Олена; Мельник, Олексій; Самійленко, Андрій; Галабурда, Микола (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття присвячена розробці та апробації аналітичного інструментарію, що має поліпшити чутливість поширених методів оцінювання динаміки добробуту домогосподарств до змін у структурі їхніх споживчих видатків. Для цього запропоновано використовувати концепцію компенсаційної варіації доходу (споживчого бюджету) та підхід Слуцького до графічного моделювання й формального вираження розмірів компенсаційної варіації. Застосування розробленого інструментарію для оцінювання динаміки добробуту домогосподарств України за період 2014-2021 рр. дозволило уточнити характер розподілу інфляційного тиску між домогосподарствами з різним рівнем доходу. Було виділені групи домогосподарств, що через специфічну структуру своїх споживчих видатків (їх високу сконцентрованість на товарах і послугах першої необхідності, ціни на які зростають швидше, ніж агрегований індекс споживчих цін за всіма товарними групами) опиняються в становищі «аутсайдерів» та стикаються з нестачею зростання номінальних доходів навіть для того, щоб зберегти обсяги споживання (економічний добробут) на рівні базового періоду. Апробація запропонованого інструментарію підтвердила його аналітичний потенціал, зокрема щодо виділення внеску окремих товарних груп у динаміку добробуту домогосподарств і уточнення характеру залежності між рівнем доходу домогосподарств і темпами зростання їхнього економічного добробуту.