КОНЦЕПЦІЯ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ: ІНТЕГРАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЗА КРИТЕРІЯМИ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ - Жукевич, Світлана; Рожелюк, Вікторія; Портоварас, Тетяна; Жук, Наталя; Денчук, Павло (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття є теоретико-методологічним дослідженням ризиків як важливого концепту управління підприємством, висвітлення методології комплексного аналізу ризиків на основі критеріїв фінансового стану підприємства. Висвітлено сутність і завдання управління ризиками підприємства та місце й роль аналізу як пріоритетної, всеохоплюючої функціональної складової. Аналіз та оцінка рівня ризиків у статиці й динаміці з використанням інтегральної функції фінансового стану багатовимірного динамічного об’єкта дає змогу відстежити зони неприйнятного ризику в розвитку підприємства. Розрахунок інтегральної оцінки впливу ризиків на фінансову стійкість здійснюють із допомогою визначень окреслених фінансових коефіцієнтів, які характеризують потенціал фінансового стану, відхилення від нормативних і розрахункових значень яких характеризує певний рівень ризиків суб’єктів господарювання. Кількісну оцінку ризиків і розрахунок комплексної оцінки проводили за групами критеріїв фінансового стану – фінансова стійкість, ліквідність, ділова активність, прибутковість. Відхилення від нормативного значення свідчить про ризик порушення ефективності та фінансової стійкості підприємства під впливом ряду чинників прямої й непрямої дії. Визначення інтегральної оцінки ризиків за досліджуваний період дало змогу простежити динаміку та виявити ризики підприємств і зробити висновок про зміни їх комплексних оцінок за всіма групами критеріїв, які перебувають у зоні критичного ризику. Застосовувана методологія дозволяє розробляти заходи та обґрунтовані управлінські рішення, які ухвалюють у короткостроковій та довгостроковій перспективі для збереження фінансової стійкості й ефективності діяльності підприємства. Важливе значення для прогнозування попередження ризиків на фінансово-господарську ефективність і фінансовий стан має впровадження системи стратегічного управління із затосуванням комплексної оцінки ризиків за допомогою економіко-математичних методів і моделей аналізу, що забезпечує конкурентоспроможність у ринковому просторі.