УПРОВАДЖЕННЯ FINTECH – КОНКУРЕНТНА ПЕРЕВАГА БАНКУ - Кльоба, Лев (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У роботі досліджено застосування FinTech у банках, основні чинники їх виникнення та розвитку, а також конкурентні переваги впливу інноваційних фінансових технологій у банківській системі. Проаналізовано наукові праці з метою систематизації основних тенденцій розвитку банківських інновацій в Україні та аргументації актуальності фінансових технологій у банківських операціях в умовах диджиталізації. Досліджено вплив інноваційних фінансових технологій на конкурентну перевагу банків у сучасному контексті розвитку FinTech-компаній, а також розглянуто залучення українських банків до співпраці з FinTech-компаніями. Проведено аналіз взаємодії провідних банків України з FinTech-продуктами, а саме розглянуто взаємодію з міжнародними FinTech-продуктами та перелік послуг інтернет-банкінгу, які надають банки. Перспективами досліджень у цьому контексті є інноваційні фінансові технології, які використовують банки і які визначають їхню конкурентну перевагу. У статті представлено огляд впливу інноваційних фінансових технологій на банки, визначено конкурентні переваги та виклики, які безпосередньо пов’язані з цим процесом, а також надано рекомендації щодо використання інноваційних фінансових технологій у банківській системі.