ОСОБЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ В УКРАЇНІ - Гузар, Уляна; Голод, Андрій; Паска, Марія; Петришин, Наталія; Тесля, Ольга; Тихоновський, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття присвячена дослідженню трансформаційних процесів розвитку індустрії гостинності в Україні на сучасному етапі. Об’єктом дослідження є трансформаційні процеси, які вплинули на розвиток індустрії гостинності впродовж 2010-2023 років. Виявлено, що основними причинами бурхливого розвитку індустрії гостинності у XX ст. є чинники середовища, серед яких економічні, соціальні, демографічні чинники та безпекові. Проаналізовані чинники трансформації індустрії гостинності на базі наявних статистичних даних, які чітко вказують на зміни, що відбувалися на сучасному етапі розвитку галузі. Одними з головних чинників, які мають опосередкований вплив на розвиток індустрії гостинності, є економічні чинники, адже невеликі коливання в економіці можуть змусити людей витрачати менше чи більше в індустрії гостинності. Виявлено, що в результаті зростання кількості населення, а відповідно коефіцієнту природного приросту, збільшується потенціал гостинності, а саме кількість гостей, нарощування трудових ресурсів, підвищення ефективності діяльності, прибутковості закладів гостинності. Досліджені міжнародні чинники впливу на розвиток індустрії гостинності, які відіграють значну роль у формуванні бюджету країни та її інвестиційної привабливості. Здійснено аналіз трансформаційних процесів розвитку індустрії гостинності на основі статистичної інформації щодо підготовки кваліфікованого персоналу в закладах освіти, а також запропоновані авторське тлумачення економічної категорії «безпека індустрії гостинності» та модель формування інституційного середовища в індустрії гостинності в умовах кризи. Результати дослідження можуть стати підґрунтям при розробленні стратегії розвитку індустрії гостинності в Україні в умовах виходу із кризи та розв’язанні питань, пов’язаних із управлінням ризиками.