АНАЛІТИЧНІ ПРОЦЕДУРИ В СИСТЕМІ АНТИКОРУПЦІЙНОГО АУДИТУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Парасій-Вергуненко, Ірина; Безверхий, Костянтин; Григоревська, Олена; Матюха, Микола; Юрченко, Олександр; Грищенко, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням підвищення корпоративної соціальної відповідальності бізнесу через запровадження на підприємствах антикорупційного аудиту, головною складовою якого є аналітичні процедури. Метою дослідження є розроблення комплексу аналітичних процедур у системі антикорупційного аудиту для забезпечення економічної безпеки суб’єктів господарювання за окремими бізнес-процесами задля виявлення проблемних зон формування окремих корупційних ризиків. У результаті проведеного дослідження уточнено економічну сутність поняття «аналітичні процедури» та визначено їхнє місце в системі антикорупційного аудиту для забезпечення економічної безпеки підприємства; проаналізовано тенденції зміни індексу корупції в Україні та розроблено прогнозну модель його рівня в найближчій перспективі; обґрунтовано основні зони ризику корупції, що виникають у процесі діяльності підприємницьких структур; визначено бізнес-індикатори, які свідчать про ймовірність корупції на підприємстві; систематизовано аналітичні процедури для виявлення шахрайських і корупційних дій у розрізі окремих бізнес-процесів: закупівлі, виробництва, реалізації та в системі управління в цілому. Для кожної аналітичної процедури розроблено алгоритм проведення із зазначенням відповідних методичних прийомів. Доведено, що аналітичні процедури є водночас самостійною сукупністю методів отримання аудиторських доказів і частиною аналітичної роботи, яку необхідно проводити й у межах аудиторської діяльності загалом, і в процесі управління підприємством для підвищення соціальної відповідальності бізнесу та забезпечення економічної безпеки. Запропоновані аналітичні процедури антикорупційного аудиту дають змогу виявити корупційні схеми у відповідних бізнес-процесах, зосередити увагу аудиторів на відповідних зонах корупційного ризику, забезпечують економічну безпеку підприємства, сприятимуть мінімізації ризиків корупції на підприємствах, створюють аналітичне підґрунтя формування антикорупційної програми підприємства, що закладає основу підвищення ефективності діяльності підприємства, сталого розвитку та сприяє покращенню його ділової репутації.