КЛАСИФІКАЦІЯ ПРОБЛЕМНИХ СИТУАЦІЙ У РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Семигуліна, Ірина; Ярошенко, Ігор; Красноносова, Олена; Михайленко, Дар’я; Тур, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті обґрунтовано доцільність формування класифікації проблемних ситуацій у розвитку регіонів України, що враховує індивідуальні територіальні особливості та специфіку умов їхнього розвитку, використовує встановлені міжвидові взаємозв’язки проблем внутрішнього й зовнішнього характеру та є актуальною в сучасний період функціонування нашої держави, зокрема під впливом наслідків воєнної агресії. За результатами дослідження розглянуті питання: аналізу поняття й сутності регіональних проблем і проблемних ситуацій; інформаційне узагальнення їх різновидів; установлення взаємозв’язків і всередині певного виду, і між видами в цілому; можливості практичного використання при формуванні обґрунтованих управлінських рішень для подальшого розвитку України та її регіонів і територій. Запропонована класифікація проблемних ситуацій дозволяє врахувати широке й різностороннє коло регіональних проблем щодо забезпеченості територій ресурсами; можливостями, умовами й сферами їх використання; оцінити спроможності щодо управління ними в різних напрямах розвитку та на різних інституційних рівнях; акцентувати увагу на пріоритетності створення умов для безпечності життєзабезпечення й функціонування регіонів в Україні. Використання запропонованої класифікації дозволяє надалі формувати й узагальнені пріоритети, і конкретизовані пропозиції щодо формування стратегічних напрямів регіонального розвитку; застосовувати програмно-проєктний підхід при виборі інструментарію його реалізації залежно від наявних актуальних потреб і майбутніх перспектив розвитку країни та її територій.