РЕЗЕРВИ ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ ЗАТРИМОК ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ: ІМІТАЦІЙНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДУ МОНТЕ-КАРЛО - Койбічук , Віталія; Кравчик, Даріуш; Дрозд, Сергій; Кхан, Бхола; Костишина, Тетяна; Кубащикова, Зузана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Зарплата як джерело покриття базових потреб багатьох домогосподарств у значній мірі визначає продуктивність роботи працівника, робочий ентузіазм і творчу активність. Якщо працівник не задоволений рівнем оплати праці або мають місце затримки виплати заробітної плати, то зростає недовіра до роботодавця, імовірність страйків, ризик втрати досвідчених та висококваліфікованих працівників, страждає репутація роботодавця, що може призвести до значних економічних втрат для підприємства. У дослідженні за допомогою методу імітаційного моделювання Монте-Карло визначено, у яких обсягах мають бути сформовані резерви суб’єктів господарювання, що представляють різні напрями економічної діяльності, для того щоб запобігти можливому накопиченню заборгованості на оплату праці працівників. Імітаційне моделювання здійснене для таких напрямів економічної діяльності як: інформація та телекомунікації; фінансова й страхова діяльність; операції з нерухомим майном, професійна, наукова й технічна діяльність; наукові дослідження та розробки; охорона здоров’я та надання соціальної допомоги. У процесі моделювання розглядаються модельні випадки, коли заборгованість із виплати зарплати становитиме 10%, 20%, 25%, 50%, 75%, 100% від загальної суми. Дослідження проведене на прикладі України на основі статистичних даних Національного банку України. Оскільки воєнні дії на території України суттєво вплинули на функціонування всіх галузей української економіки, горизонт дослідження обмежений довоєнним періодом: із лютого 2013 р. по лютий 2022 р. Аналіз засвідчив, що в Україні найбільші затримки виплат заробітної плати мають місце в галузях, що фінансуються з державного бюджету: професійна, наукова й технічна діяльність; наукові дослідження та розробки; охорона здоров’я та надання соціальної допомоги. Ця проблема особливо загострюється й унаслідок тотального дефіциту бюджету під час війни. Виходячи з цього, представлені в цій статті результати імітаційного моделювання для різних сценаріїв можуть бути використані при плануванні державного бюджету та формуванні державних резервів.