КІЛЬКІСНА ОЦІНКА ТА НАУКОМЕТРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ ОСВІТИ - Рахманов, Фархад; Нейматова, Лала; Гашимова, Альбіна; Агазада, Талех (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У сучасних умовах диджиталізація освіти майже в усіх країнах світу стала життєво необхідною стратегією тотальної перебудови традиційних форм, інструментів, методів і технологій навчання. При цьому питання фінансової освіченості є одним із пріоритетних в освіті, адже від рівня фінансової грамотності залежать рівень суспільного добробуту населення та рівень економічного розвитку країни. Стаття присвячена ретельному наукометричному оглядові наукових публікаційпро диджиталізацію фінансової освіти з виокремленням ключових ідей, тенденцій розвитку наукових поглядів, перспектив та можливостей подальших досліджень. Бібліометричний аналіз проводився з використанням спеціалізованих методів та інструментів, зокрема вбудованих інструментів аналізу баз даних Scopus та WoS, програмного забезпечення VosViewer, та вебдодатка Google Trends. Публікації були виокремлені з двох наукометричних баз даних Scopus та WoS у розрізі часового інтервалу з 1990 по лютий 2024 року. Динамічний аналіз дослідницьких статей показав інтенсивне зростання їх кількості з 2020 року, що пов'язано з підвищеною увагою до цифрової освіти в умовах глобальних трансформацій, пандемії Covid-19, воєнних конфліктів. Було визначено транснаціональну репрезентацію досліджень із ключовими географічними центрами США, Великобританії та Китаю. Аналіз у розрізі країн підтвердив зв'язок між дослідниками через схожість освітніх стратегій та за рахунок географічної близькості. Використовуючи результати побудованої бібліометричної карти, тематичний аналіз виявив 4 ключові кластери, що підтверджують центральну роль диджиталізації у фінансовій освіті. У межах кластерів визначено тематичні групи наукових публікацій (інновації в освіті та цифрових технологіях, соціально-економічні виклики в освіті, лідерство та конкурентні переваги в освіті, фінансово-економічні аспекти освіти тощо) для покращення розуміння та навігації в межах цієї сфери. За результатами аналізу визначено перспективні напрями досліджень, серед яких стратегії покращення доступу до освітніх ресурсів під час криз, вивчення впливу Індустрії 5.0 на фінансову освіту, вивчення фінансових інновацій в освіті, дослідження інклюзивної цифрової освіти.