ФІСКАЛЬНА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ Й МІСЦЕВІ ФІНАНСИ В УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ-ЧЛЕНАХ ЄС - Вдовічен, Анатолій; Чорновол, Алла; Мустеца, Ірина; Табенська, Юлія; Томнюк, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Фіскальна децентралізація є важливим трендом розвитку системи місцевих фінансів в Україні та країнах-членах ЄС. Децентралізаційні процеси засвідчили свою ефективність щодо більш ефективної алокації, розподілу та витрачання коштів платників податків. Метою дослідження є оцінка рівня децентралізації в царині доходів і податкової автономії в країнах-членах ЄС та Україні як важливих пріоритетів забезпечення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування, а також визначення шляхів розвитку місцевих фінансів у середньостроковій перспективі. Ми детально проаналізували особливості доходів місцевих бюджетів і виявили, що трансферти державного бюджету переважали над податковими надходженнями в період із 2001 по 2022 рік. Серед європейських країн Нордичні країни й країни з трирівневою бюджетною системою (Німеччина та Іспанія) мали найвищий рівень фіскальної децентралізації в царині власних доходів. У країнах Центральної Європи бюджетні системи України, Чехії та Польщі виявилися найбільш децентралізованими. Найвищий рівень податкової автономії характерний для скандинавських і країн із трирівневою бюджетною системою (Бельгія та Іспанія). Цей показник в Україні є низьким і потребує підвищення в середньостроковій перспективі. Автори пропонують шляхи підвищення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування: запровадити спільну модель адміністрування податку на майно для органів Державної податкової служби й органів місцевого самоврядування; використовувати оціночну вартість нерухомого майна, а не площу нерухомого майна як базу оподаткування щодо податків на майно; розширити процес цифровізації в царині справляння місцевих податків.