ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ РИНКУ ПРАЦІ: МОЖЛИВОСТІ ТА ЗАГРОЗИ - Назарова, Галина; Гончарова, Світлана; Ачкасова, Оксана; Назаров, Нікіта; Семенченко, Аліна; Хоменко, Петро (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті розглянуто актуальні проблеми цифровізації економіки в контексті трансформації ринку праці та зайнятості населення. У дослідженні зазначається, що в сучасних умовах господарювання цифровізація економіки стає тим важелем, який суттєво впливає на ринок праці та змінює його кон’юнктуру. Визначено, які зміни відбуваються в структурі вакансій, у змісті праці, у професійних компетенціях робочої сили. Автори дійшли висновку, що цифровізація економіки – це складний процес, який і створює додаткові можливості, і несе певні загрози, особливо щодо зайнятості населення. Зазначені тенденції та особливості привертають увагу багатьох науковців до цієї теми та роблять її дуже актуальною. Метою дослідження є подальший розвиток теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо впливу цифровізації економіки на трансформацію ринку праці та зайнятості населення. Як об’єкт дослідження розглянуто процес трансформації ринку праці, який перебуває під впливом цифровізації економіки. Предмет дослідження – це теоретичні та практичні аспекти впливу цифровізації економіки на трансформаційні зміни, які відбуваються на ринку праці. Основні результати дослідження: досліджено еволюцію поняття «цифрова економіка», наведено підходи різних авторів щодо її сутності; проведено оцінку показників ринку праці та зайнятості населення в Україні, визначено його особливості й тенденції розвитку; уточнено та конкретизовано сутність поняття «цифровізація економіки»; запропоновано та обґрунтовано концептуальну схему цифровізації економіки; узагальнено можливості та загрози впливу цифровізації економіки на ринок праці, а також розглянуто очікувані її результати та можливі наслідки для зайнятості населення; запропоновано заходи державного регулювання зайнятості з точки зору можливостей і загроз цифровізації економіки для ринку праці.