ЕВОЛЮЦІЯ ФУНКЦІЙ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - Бліхар, Марія; Натуркач, Руслана; Чистоклетов, Леонтій; Шишко, Валерій; Гула, Івання (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття присвячена проведенню комплексного економіко-правового аналізу еволюції функцій Національного банку України за період 1991-2023 рр. Надано авторське визначення функцій Національного банку України – це основні напрями й види діяльності Національного банку України в частині гарантій утвердження грошової одиниці, захисту прав та інтересів Національного банку й прав споживачів фінансових послуг, у тому числі й гарантування державної незалежності та національної безпеки. Установлене коло функцій Національного банку України: установча, безпекова, зовнішньополітична, зовнішньоекономічна, правозахисна, антикорупційна, програмна, правотворча, контрольна, кадрова. Доведено, що функції НБУ не є вичерпними ‒ із часом можуть бути виявлені чи сформовані нові, а також, що вони еволюціонують. Методологію дослідження сформовано в межах використання економічного та правового підходів. Економічний підхід передбачає аналіз базового сценарію макроекономічного прогнозу Національного банку України, що ґрунтується на припущеннях про подальше проведення виважених монетарної та фіскальної політик, широкого спектра економічних і фінансових даних, які він використовує, розробляючи грошово-кредитну політику, здійснюючи контроль за її проведенням, а також які він використовує для макроекономічного аналізу, оцінки фінансової стабільності. Обґрунтовано, що при класифікації функцій Національного банку України за ознакою напряму його діяльності необхідно враховувати двоїсту природу НБУ: це водночас і центральний банк України (наділений чіткими функціями), і особливий центральний орган державного управління (Конституція України й чинне національне законодавство визначили його завдання, повноваження, функції та юридичний статус). Виявлено чинники, які вплинули на закріплення за НБУ нових функцій та виключення колишніх. Виділено основні періоди їхньої еволюції та виявлені особливості кожного з етапів. Доведено, що протягом 1991-2023 рр. функції НБУ розширювалися на основі принципу «прерогатив» і «невід’ємних прав».