ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ПОСИЛЕННЯ ВПЛИВУ ВОЄННИХ ЧИННИКІВ: ДОСВІД УКРАЇНИ ТА КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНОЇ І СХІДНОЇ ЄВРОПИ - Бліхар, В'ячеслав; Пацула, Ольга; Вінічук, Марія; Теслюк, Ярина; Кащук, Мар'яна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Мета наукової розвідки полягає в проведенні аналізу стану інноваційного економічного розвитку України та країн Центральної і Східної Європи, а також виявлення проблем його забезпечення в ситуаціях пов’язаних зі зростанням впливу воєнних факторів. Висновки проведеного дослідження свідчать про те, що фактори воєнного характеру неоднозначно впливають на інноваційний розвиток економіки країни та не лише спричинюють значні деструктивні зміни, а й мають домінуючий вплив на стимулювання інноваційної діяльності з метою забезпечення потреб воєнного характеру та швидкої адаптації до змінних і нестабільних умов зовнішнього й внутрішнього середовища. Установлено, що інноваційний розвиток економіки є передумовою зміцнення її конкурентоспроможності й здатності протистояти викликам і небезпекам сучасності та, водночас, є одним із інструментів забезпечення сталого розвитку й економічного зростання. Результати емпіричних досліджень дозволили з’ясувати, що в період повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України у 2022 році спостерігається зниженням рівня інноваційного розвитку економіки не лише України, а й країн Центральної і Східної Європи. Установлено, що 2023 року країнам аналізованої групи вдалося забезпечити підвищення показників інноваційної активності суб’єктів господарювання та параметри інноваційного розвитку економіки. Виявлено вагомі проблеми забезпечення інноваційного розвитку економіки, серед них виокремлюються: (1) недосконалість чинного законодавства в царині інновацій; (2) несформованість єдиної інноваційної інфраструктури; (3) великі податкові тягарі для малих підприємств; (4) відсутність ефективної системи оподаткування та надання податкових пільг і преференцій венчурам; (5) відсутність ефективних механізмів інвестування в царину інновацій; (6) низький рівень технологічної спроможності виробничих потужностей; (7) недосконалість системи світи; (8) низький рівень фінансування діяльності науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт та інститутів; (9) сировинна експортна спеціалізація та домінування високотехнологічного імпорту. З метою забезпечення сталого інноваційного розвитку економіки країни необхідними є створення належних умов для розвитку інноваційного потенціалу, активізація діяльності в напрямі створення транскордонних інноваційних кластерів та посилення інвестиційної привабливості країни.