ЦИФРОВО ОРІЄНТОВАНА МОДЕЛЬ КЛІМАТИЧНО НЕЙТРАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНОЇ ФІНАНСОВОЇ СПРОМОЖНОСТІ - Максимова, Ірина; Куриляк, Віталіна; Мієтуле, Івета; Арбідане, Ілута; Куриляк, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Робота досліджує умови та драйвери розвитку моделі кліматично нейтральної економіки, акцентуючи увагу на ключовій ролі цифрової трансформації. Вагомим важелем упровадження цієї моделі є проактивна участь міжнародних фінансових інституцій у глобальному зеленому фінансуванні. Дослідження звертає увагу на інструментальну роль зелених фондів як ключових гравців у формуванні глобальної фінансової спроможності задля забезпечення багатосторонньої підтримки адаптації до змін клімату по всьому світу. У статті узагальнено всеохоплюючі рамкові механізми такої допомоги. Використовуючи системну аналітику та кейс-стаді проєктів Зеленого Кліматичного Фонду, автори обґрунтовують визначальні сегменти для розбудови кліматично нейтральної економіки. Отож, у дослідженні визначено чотири ключові сегменти досягнення кліматичної нейтральності світової економіки: диджиталізація для клімату, зміцнення фінансової спроможності та стійкості бізнесу, переосмислення розвитку екосистем і розширення можливостей громад. Дослідження спирається на відкриті великі дані щодо реалізації 240 кліматичних проєктів за участі основних бенефіціарів кліматичного фінансування в Східній Європі, Африці, Азійсько-Тихоокеанському регіоні та Латинській Америці. Автори акцентують увагу, що сучасне кліматичне фінансування демонструє ознаки геополітичної залежності та поляризації глобального впливу. Отримані дані свідчать на користь необхідності посилення регіональної присутності кліматичних фондів із метою зростання фінансової спроможності для реалізації кліматично нейтральних проєктів на місцевому рівні. У статті окреслено розмах фінансування, необхідного для кожного сегмента, а також важливість допроєктної підготовки країн. Автори обґрунтовують наскрізну та водночас подвійну роль диджиталізації в моделі кліматично нейтральної економіки. Цифровий перехід генерує цілий кластер незалежних та універсальних ІТ-продуктів для зеленого бізнесу, промисловості й управління. З іншого боку, диджиталізація формує інформаційне середовище та потужну цифрову інфраструктуру задля підвищення ефективності інших важливих сегментів. Зокрема, вона забезпечує цифрові рішення для фінансової спроможності та стійкості зеленого бізнесу з погляду зеленого кредитування, грантів і фінтех; посилює інформаційну обізнаність і залучення вразливих громад до процесів зеленої економіки; сприяє цифровій підтримці загальної адаптації екосистеми.