ЗАСАДНИЧІ ІМПЕРАТИВИ МОДЕЛЮВАННЯ ПЕНСІЙНИХ ВИПЛАТ У СИСТЕМІ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УКРАЇНИ - Берідзе, Тетяна; Столєтова, Ірина; Кутова, Наталя; Короленко, Ольга; Галіцина, Ольга; Луняк, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є вивчення та аналіз розміру індексації пенсійних виплат у зв’язку з інфляційними процесами. Об’єктом дослідження є стан пенсійного забезпечення в Україні. Предметом дослідження є процес індексації пенсійних виплат за результатами реалізації соціальної політики в Україні. Методологія дослідження передбачає синергію математичних методів аналітичної геометрії та економіко-математичного моделювання. Проведено аналіз історії розвитку й реформування пенсійного забезпечення в Україні. Це дозволило глибше зрозуміти зміст подій, пов'язаних зі становленням пенсійного забезпечення на території України. Показано, що наявність інфляційних процесів у національній економіці призводить до необхідності підвищення пенсійного забезпечення громадян. При цьому розміри підвищення пенсійних виплат мають бути диференційовані з метою забезпечення соціальної «справедливості». Наукове завдання, поставлене в статті, – продемонструвати сучасний підхід до вибору стратегії реалізації державної пенсійної політики в Україні. У результаті дослідження представлено дві моделі відповідної індексації пенсійних виплат в Україні. Розрахунок дозволив вибрати найбільш значиму модель. Надалі дослідження доцільно спрямувати на пошук інших, більш ефективних шляхів індексації пенсій. Передбачається, що для цього необхідно формалізувати математичну постановку задачі знаходження оптимального значення індексу пенсійних виплат як екстремального з урахуванням необхідних обмежень. Науковою новизною в розв’язанні цього питання є отримання практично значущих рекомендацій щодо індексації пенсій. Практичне значення отриманих результатів полягає в усуненні соціальних недоліків при індексації пенсійних виплат. Подальші дослідження мають бути спрямовані на пошук раціональних рішень, які стимулюватимуть створення ефективної системи пенсійного забезпечення в Україні.