ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОЇ МОДЕЛІ ФІСКАЛЬНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЛІСОГОСПОДАРЮВАННЯ ЯК ВАЖЛИВА ПЕРЕДУМОВА ІННОВАЦІЙНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЛІСОВОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ - Голян, Василь; Марчук , Юрій; Погуляйко , Юрій; Матрунчик , Дмитро; Дзюбенко, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Розширене відтворення лісоресурсного потенціалу значною мірою залежить від оптимальності та стимулюючої спрямованості моделі фіскального регулювання лісогосподарювання, яка забезпечить еквівалентні фіскальні вилучення частини доданої вартості та лісоресурсної ренти, а також збалансований вертикальний і горизонтальний розподіл цих вилучень у системі публічних бюджетних і позабюджетних фондів. Мета дослідження полягає в розробленні концепту сучасної моделі фіскального регулювання лісогосподарювання, яка передбачає встановлення оптимальної величини фіскальних вилучень і забезпечення необхідних стимулів стосовно розширеного відтворення та комплексного використання лісоресурсного потенціалу й створення фінансово-інвестиційного підґрунтя інноваційної трансформації лісового сектора національної економіки з урахуванням викликів воєнного часу, євроінтеграційних векторів соціально-економічного розвитку та наслідків корпоратизації лісових господарств. Установлено, що при формуванні сучасної моделі фіскального регулювання лісогосподарювання ключового значення набуває визначення оптимального рівня фіскального навантаження на діяльність постійних лісокористувачів, методологічним підґрунтям якого виступає використання фіскального оптимуму Лаффера (кривої Лаффера), що передбачає встановлення залежності між оптимальним рівнем ставок фіскальних вилучень і загальними надходженнями податкових та неподаткових платежів до публічних бюджетів і позабюджетних фондів. Для забезпечення параметризації процесів виробництва продукції, робіт і послуг лісового господарства як бази нарахування податкових та інших фіскальних платежів, а також урахування широкого спектра нелінійних процесів, які відбуваються в ході розширеного відтворення та господарського освоєння лісоресурсного потенціалу, використано виробничу функцію Кобба-Дугласа. З метою врахування рівня фіскального навантаження на процеси лісовідтворення та лісовідновлення при дотриманні функціоналу максимізації продукції, робіт і послуг лісового господарства проведено заміну параметрів у виробничій функції Кобба-Дугласа, що дало можливість у результаті здійснення певного комплексу ітерацій трансформувати її в квадратичну функцію параболи і врешті визначити оптимальний рівень фіскального навантаження на діяльність сектора державних лісових господарств через знаходження похідної першого порядку.