ВПЛИВ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ ЧИННИКІВ НА ДОХОДИ ДОМОГОСПОДАРСТВ У ДОВОЄННИЙ ТА ВОЄННИЙ ПЕРІОДИ - Тимоць, Мирослава; Івашків, Тарас; Федик, Лідія; Горбатюк, Олександр; Стахів, Григорій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті проаналізовано стан доходів і споживання домогосподарств в Україні в мирний та воєнний час. Обґрунтовано роль фінансових ресурсів населення у фінансовій системі держави. Доведено, що доходи відіграють вирішальну роль у формуванні фінансового потенціалу населення. Досліджено вплив війни на фінансові ресурси населення та обсяги його заощаджень. Запропоновано напрями оптимізації формування доходів домогосподарств. Проаналізовано вплив грошової політики НБУ на фінансову активність домогосподарств. Установлено, що зв'язок між величиною процентної ставки та рівнем доходів, витрат, величиною депозитів і грошових вкладень є слабким. Це підтверджується коефіцієнтами кореляції та дисперсії. Зокрема значення коефіцієнта кореляції між темпом зростання облікової ставки НБУ та середньої заробітної плати за період 2021-2023 рр. не перевищував 0,09. Такий слабкий вплив процентної ставки НБУ можна пояснити «липкістю цін» та «липкістю зарплати» й базовими принципами моделі HANK.