ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО МІНІМІЗАЦІЇ ФІНАНСОВИХ РИЗИКІВ: ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ ЦИФРОВОГО БІЗНЕСУ ТА СИСТЕМ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Джерелейко, Світлана; Борисова, Вікторія; Конєва, Ірина; Яковенко, Олена; Зінченко, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У цій статті запропоновано інноваційні підходи до зменшення фінансових ризиків, адаптовані до цифрових систем бізнесу та бухгалтерського обліку. Проаналізовано взаємодію між упровадженням цифрового бізнесу й фінансовим ризиком у сучасних системах бухгалтерського обліку; продемонстровано, як такі фактори, як цифрова адаптація, ефективність систем бухгалтерського обліку, інновації та нестабільність ринку, впливають на фінансову стабільність. Використовуючи й кількісні, і якісні підходи, автори виявили, що вищий рівень упровадження цифрового бізнесу пов’язаний із меншим фінансовим ризиком. З одного боку, інновації відкривають нові можливості для зростання, з іншого боку, вони несуть нові ризики, якими потрібно ефективно управляти. У статті показано, що в бухгалтерському обліку вирішальну роль у точності фінансових звітів та управлінні ризиками відіграють сучасні системи, засновані на штучному інтелекті й автоматизації. Автори пропонують стратегічний, технологічний і бухгалтерський погляд на управління фінансовими ризиками. У статті представлено модель, яка може допомогти організаціям ефективніше управляти фінансовими ризиками в контексті цифрового середовища, використовуючи гнучкість і стійкі інновації в управлінні. Це дослідження робить внесок у царину управління фінансовими ризиками, надаючи корисні стратегії, які можуть бути реалізовані організаціями, що працюють у цифрову еру.