ІННОВАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ В УПРАВЛІННІ РИЗИКАМИ ТА РЕАГУВАННЯ НА КРИЗИ В БІЗНЕСІ - Артемчук, Микита; Рачинська, Галина; Мазур, Геннадій; Кирчата, Ірина; Ксенофонтова, Марина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Зростання та стійкий розвиток компаній залежать від їхньої здатності адекватно та ефективно визначати й використовувати інноваційні стратегії. Метою дослідження є визначення результатів інноваційної стратегії міжнародних малих і середніх підприємств в умовах економічної кризи. У дослідженні взяли участь 360 власників і менеджерів міжнародних малих та середніх підприємств Європейського Союзу. У роботі використані табличні й графічні методи, опитування, анкетування й кореляційно-регресійний аналіз. Визначено, що 82,7% малих і середніх підприємств внесли вдосконалення у виробничі процеси, водночас 62,8% упровадили інновації шляхом придбання нових товарів або обладнання. Установлено, що 82% підприємств упроваджували інноваційні стратегії в комерційному або торговому секторі, 73,2% – у секторі послуг і 77,7% – в інших секторах. Побудовані в роботі моделі роблять свій внесок у сучасний розвиток економіки, оскільки вони аналізують взаємозв'язок інноваційних стратегій і детермінант, що впливають на їх успішне впровадження та реалізацію. Перспективами подальших досліджень є аналіз типів інноваційних стратегій, що переважають у діяльності міжнародних малих і середніх підприємствах, а також розмір і сектор діяльності.