УКРАЇНЦІ В ПОЛЬЩІ ТА УКРАЇНІ: ЧИ МОЖЕ ВОЄННА КРИЗА ЗМІНИТИ МОДЕЛІ ФІНАНСОВОЇ ПОВЕДІНКИ - Поліщук , Євгенія; Теплюк, Марія; Горбов, Владислав; Іващенко, Алла; Терещенко, Олег; Лавренюк , Владислав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Війна росії проти України спричинила велику хвилю переселенців і всередині країни, і за її межами. За даними УВКБ ООН, станом на 2023 рік понад 1,6 мільйона громадян України подали заявки на отримання статусу захисту в Польщі, а 4,9 мільйона людей отримали статус внутрішньо переміщених осіб в Україні. Метою цього дослідження є аналіз даних опитування внутрішньо переміщених осіб в Україні й тих, кого вважають біженцем у Польщі, щоб визначити, як змінилися їхні моделі фінансової поведінки та яких заходів можна вжити для адаптації до нових умов. Результати свідчать, що суттєвих змін у моделях фінансової поведінки немає, проте обидві групи демонструють стратегії подолання кризи: понад 50% в обох групах скорочують горизонти планування в персональних фінансах. Їхні витрати зосереджені переважно на нагальних потребах. В обох країнах українці інвестують менше через зменшення своїх доходів. Крім того, більшість в обох групах взагалі не інвестує. Найпопулярнішою інвестицією для українців залишаються банківські депозити (в Україні – понад 25%, а в Польщі – понад 15%). Об'єкти нерухомості в Україні менш привабливі через безпеку, як до 2022 року. Водночас українці шукають альтернативні шляхи інвестування. Українці демонструють високий рівень використання різних цифрових технологій для різних цілей, у тому числі для особистих фінансів. Фінтех-рішення рекомендуються для сприяння кращому ухваленню рішень у царині особистих фінансів і зміні моделей фінансової поведінки. Фінтех може підвищити фінансову інклюзію ВПО України та мігрантів у Польщі й спрямувати грошові потоки для інвестицій для подальших пенсійних виплат.