ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ СТВОРЕННЯ ДЖЕРЕЛ СПІЛЬНОГО ВОДОКОРИСТУВАННЯ В СІЛЬСЬКИХ ГРОМАДАХ - Маргасова, Вікторія; Ганущак-Єфіменко, Людмила; Кичко, Ірина; Холодницька, Алла; Дерій, Жанна; Виговська, Валентина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є вивчення фінансово-економічних аспектів створення джерел спільного водокористування в сільських громадах, обґрутнування їх доцільності, важливості для забезпечення населення якісною питною водою й сталого економічного зростання. У статті констатовано факт погіршення водозабезпечення в сільсьській місцевості й у кількісному, і в якісному аспекті. Вихід проглядається в розв’язанні проблем використання підземних вод, які краще захищені, ніж наземні водні ресурси, шляхом збільшення кількості джерел спільного водопостачання. Аргументовано, що в результаті використання джерел спільного водокористування сільські громади можуть отримати такі переваги як підвищення якості питної води, ефективності використання водних ресурсів, надійності, захищеності й стабільнлсті джерела водопостачання. Систематизовано заходи фінансово-економічного регулювання використання підземних вод, серед яких виділено диверсифікацію джерел фінансування для оновлення об’єктів водогосподарської інфраструктури, залучення кредитних, грантових коштів на оновлення техніко-технологічної бази водогосподарських підприємств, удосконалення процедури моніторингу видобутку підземних вод із глибоких свердловин. У статті відображено результати опитування, проведеного з метою з'ясування думки респондентів щодо джерел водозабору, наявності перебоїв у водопостачанні населених пунктів Чернігівщини, необхідності створення об'єктів спільного водокористування в громаді та джерел фінансування їх створення. Установлено таке. Переважна більшість респондентів повідомила, що в їхніх громадах користуються колодязями, власними свердловинами та існують перебої з водопостачанням, наявні проблеми з пересиханням колодязів.