ФІНАНСОВЕ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКИМИ УНІВЕРСИТЕТАМИ В УМОВАХ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ, СМАРТЕКОНОМІКИ ТА РОЗВИТКУ ОСВІТНЬОГО ТУРИЗМУ - Галич, Олександр; Барна, Марта; Федірець, Олег; Федірко, Ганна; Бєлялов, Талят; Пузирьова, Поліна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті визначено ключові аспекти методичного забезпечення фінансового управління підприємницькими університетами в умовах диджиталізації, смартекономіки та розвитку освітнього туризму. Акцентовано увагу на тому, що на сьогодні Україна зіштовхнулася зі складними явищами, викликаними вторгненням рф на територію нашої держави, що спричинило потужні масштабні зміни в усіх секторах, галузях і виробництвах країни. Зауважено, що на тлі активної диджиталізації та фінансової нестабільності відбулися міграційні зрушення й перетікання людських ресурсів. У такому контексті існує необхідність активної політики створення й оцінювання дієвості концепції фінансового управління підприємницькими університетами в умовах диджиталізації, смартекономіки та розвитку освітнього туризму з урахуванням викликів, із якими зіштовхнулася сучасна економіка України. З використанням методів виробничих функцій у статті запропоновано оцінювання фінансового управління підприємницькими університетами. Зауважено на необхідності збільшення фінансового забезпечення підприємницьких університетів, що є важливим для підвищення якості освіти й податкових надходжень на регіональному та державному рівнях. Акцентовано увагу на явищі одночасного підвищення відтікання студентів і викладацького складу за межі України. Відзначено, що саме ефективна фінансова політика підтримки підприємницьких університетів здатна мінімізувати негативні явища в освіті.