РОЛЬ АНАЛІТИКИ ДАНИХ В УХВАЛЕННІ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ У ЛОГІСТИЦІ ПОСЕРЕДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Воробець, Євген; Хмелюк, Альона; Мошковська, Олена; Велие, Вели Иса; Марухленко, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Аналітика даних відіграє вирішальну роль у підвищенні ефективності управлінських рішень у логістиці посередницької діяльності. Метою дослідження є ідентифікація, наскільки якість аналітики даних упливає на ефективність ухвалення рішень у логістиці посередницької діяльності, зокрема щодо швидкості доставки компаній досліджуваної вибіркової сукупності. У межах дослідження використано регресійний та кореляційний аналіз для виявлення ключових факторів впливу в розрізі аналітики даних на ефективність управлінських рішень у логістиці посередницької діяльності. Виявлено значущість інвестицій у кваліфікацію аналітиків (з коефіцієнтом -1,6754), аналітичні інструменти (з коефіцієнтом -1,2575), інтеграцію аналітики в процеси ухвалення рішень (з коефіцієнтом -3,2511), що безпосередньо впливає на скорочення часу доставки. Акцентовано, що кожний аналітичний проєкт сприяє скороченню часу доставки на 0,48 години. Кореляційний аналіз підтвердив зв'язок між ефективністю логістики та рівнем кваліфікації аналітиків (-0,283617), інвестиціями в аналітичні інструменти (-0,257322), кількістю аналітичних проєктів (-0,343792), рівнем інтеграції аналітики (-0,712058), де найсильніша кореляція спостерігалася для інтеграції аналітики у формування управлінських рішень. Авітори рекомендують зосередити увагу на розвитку аналітичних компетенцій, збільшенні інвестицій в інструменти, активізації проєктів, інтеграції аналітики в стратегічне управління. Подальші дослідження передбачають використання штучного інтелекту для оптимізації управлінських рішень у логістиці в рамках забезпечення системного й сталого розвитку компанії.