РОЛЬ ЦИФРОВІЗАЦІЇ У ФОРМУВАННІ КОНКУРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА ФІНАНСОВО-КРЕДИТНОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Верхоглядова, Наталя; Кононова, Ірина; Бровко , Лариса; Остапенко , Тетяна; Кубецька, Ольга; Масюк , Юлія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Мета дослідження – формалізація генези цифрових фінансових технологій (ЦФТ), виявлення: впливу її етапів на конкурентоспроможність представників фінансово-кредитного сектора (ПФКС), особливостей цифрової конкуренції; кількісних оцінок зазначених впливів. Досягнення цієї мети має наукове й практичне значення, зокрема для формування ефективної цифрової стратегії ПФКС. Установлено, що генеза цифровізації не була рівномірною й відбувалася за етапами, які є наслідком рівня розвитку ЦФТ, необхідності адаптації ПФКС до них та обумовлюють особливості конкуренції ПФКС. Установлено, що динамічність ЦФТ призводить до особливостей конкуренції ПФКС – необхідності адаптабельності до змін, оперативного виявлення, апробування нових можливостей, які відкривають ЦФТ. Досліджено динаміку зміни частки ринку фінтех-компаній за видами цифрових фінансових послуг і вказано на значне коливання їхніх конкурнетних позицій, що свідчить про конкурентну боротьбу за напрями діяльності й виявляє несталість конкурентних позицій фінтех-компаній. Указано, що комплексне застосування фінтех-компаніями сучасних ЦФТ надає їм можливість у стратегічному плані набути суттєву конкурентну перевагу над традиційними ПФКС через перспективу глибокої інтеграції в економічне й соціальне життя населення. Водночас зазначені перспективи взаємовигідної співпраці на ринку цифрових послуг фінтех-компаній і банків. Зазначено, що на прикладі фінтех-компаній проявляється новий феномен – взаємне мультиплікативне посилювання розвитку ЦФТ, що призводить до збільшення конкуренції. Зазначено, що конкурентні позиції банків на сьогодні є більш усталені, ніж у нових ПФКС, і вказані причини цього. Застосування статистичних методів дозволило об’єктивізувати впливи цифровізації на ринок. Кореляційний аналіз надав можливість кількісно оцінити вказані впливи. Указано, що виявленню перспективних напрямів інвестицій не сприяє високий рівень невизначеності основних факторів впливу, значної нестабільності фінансового ринку під час війни. За результатами дослідження впливів цифровізації на ПФКС визначені фактори формування загроз конкурентоспроможності банків у стратегічному плані та вказані напрями дій інституційних структур, які сприятимуть посиленню ринкової конкурентної спроможності небанківських фінансових структур.